Skip to main content
Nicolas Houyoux / Philippe Mousset

Brug in Gerpinnes

Op het kruispunt van twee voormalige spoorlijnen

Het plan was om een haalbare verbinding te maken voor diverse gebruikers tussen de twee RAVeL-lijnen (137 en 138) (Réseau Autonome de Voies Lentes - Autonoom netwerk van trage wegen) door een hellingbaan aan te leggen en een nieuwe fiets- voetgangersbrug te installeren op de plaats van het oude brugdek, die vele jaren geleden werd ontmanteld.

De nieuwe weervast stalen brug heeft een overspanning van 19 m en bestaat uit twee meewerkende zijwandbalken en een brugdek dat bestaat uit 84 geplooide platen van 4 mm dik, geperforeerd met sleuven van 15 mm breed, die niet dichtend geplaatst zijn.

Om de 18,60 m lange zijwanden in 15 mm dik plaatstaal te verstevigen zijn er dikke kruisvormige platstalen loodrecht op gelast. Vanwege de grote hoogte van deze zijwanden, opgelegd door de regelgeving, zijn er openingen gemaakt in het bovenste deel, om een doorzicht naar beneden te geven.

De hele structuur ligt op vier steunen, waarvan er drie verschuifbaar en richtbaar zijn.

Om het gebruik van het laag gelegen pad tijdens de werkzaamheden te behouden, werd een gelaste 'mecano' montage gepland, die volledig in de werkplaats werd afgewerkt en over de weg werd vervoerd.

  • RAVel 137 / RAVel 138, Gerpinnes (BE)
    Plaats
  • Commune de Gerpinnes, Gerpinnes
    Opdrachtgever
  • A+I, Bouffioulx
    Architect / Ontwerper
  • Dessin et Construction, Charleroi
    Studiebureau (stabiliteit)
  • Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-sur-Meuse
    André FRERE, Nalinnes (fondations et rénovation des culées)
    Hoofdaannemer
  • Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-sur-Meuse
    Staalbouwer
  • Nicolas Houyoux / Philippe Mousset
    Foto